Baş Dönmesi (Vertigo)

Vertigo baş dönmesinin latince ismidir. Vertigo bir hastalığın kendisinden ziyade bir semptom yani hastalık belirtisidir.

Kişinin kendisinin veya etrafındaki çevrenin hareket etmesi veya dönmesi hissidir. Bu his bazen çok hafif olabileceği gibi, bazen de denge kaybı, günlük işleri yaparken zorlanma gibi daha ağır yaşanabilir. Ataklar aniden gelişip birkaç saniye sürebileceği gibi çok daha uzun da sürebilir.

Vertigoya bulantı, kusma, anormal göz hareketleri eşlik edebilir. İşitme kaybı ve kulak çınlaması (tinnitus) görülebilir. Görme bozukluğu, yürümede zorlanma ve bilinç değişiklikleri tabloya eşlik edebilir.

Vertigo semptomunun altında yatan birçok hastalık olabilir.

İki ana vertigo türü vardır;

1-Periferik vertigo; kulak kaynaklı durumlarda olur.

(iyi huylu paroksismal pozisyonel vertigo (BPPV), vestibüler nörit, Ménière hastalığı gibi)

2-Merkezi vertigo; beyin ile ilgili bir sorun olduğunda olur.

(migren, multipl skleroz, akustik nörinom, bazı beyin tümörleri, beyin damar hastalığı (inme) gibi)

Teşhis nasıl konur?

Vücutta bulunan denge organlarından herhangi birinde ortaya çıkabilecek bir rahatsızlık vertigoya sebep olabilir. Bu yüzden hastalığa neden olan rahatsızlıklar detaylı incelenmelidir.

Merkezi sinir sistemi kaynaklı vertigo sebeplerini dışlamak için çeşitli görüntüleme yöntemleri (MR görüntüleme, bilgisayarlı Tomografi) kullanılabilir.

Vitamin eksiklikleri, kan basıncı düzensizlikleri, diyabet, boyun damar tıkanıklıkları, kalp ritim bozuklukları, kaygı bozukluğu, stres ve üzüntü gibi birçok faktör de vertigoya neden olabilir.

Bu nedenle vertigo şikâyeti ile başvuran hastanın bütüncül olarak değerlendirilmesi büyük önem taşır.

Tedavi

Vertigo tedavisi için alınan hasta öyküsü, yapılan fiziki muayene ve testler ile tedavide nasıl bir yol izleneceğine karar verilir.

Merkezi kaynaklı bir vertigo tespit edilmesi durumunda bir nöroloji uzmanı tarafından takibe alınarak onun önereceği tedavilerin uygulanması gerekmektedir.

İç kulak kaynaklı bir vertigo ise yine doktor kontrolünde ilaç tedavisi başlanabilir, çeşitli manevralar yapılabilir ve egzersizler önerilebilir.