Glutatyon
Glutatyon, vücudumuzda karaciğer tarafından üretilen ve üç aminoasit içeren bir maddedir.
Glutatyon vücutta önemli bir antioksidan olarak görev yapar, yani serbest radikal denilen, vücuda zarar verebilecek moleküllerle mücadele etmektedir. Glutatyon aynı zamanda, doku oluşumunda ve onarımında, vücutta ihtiyaç duyulan kimyasalların ve proteinlerin yapımında ve bağışıklık sistemi fonksiyonunda da rol oynar.
Özellikle işlev bozukluğu olan mitokondrilerin düzenli çalışması, toksinlerin uzaklaştırması (detoksifikasyon) ve hücrenin enerji üretim ve harcamasında çok önemli bir role sahiptir.
Glutatyon’un öğrenme ve hafıza süreçlerinde de önemli etkileri olabilmektedir.
Beyindeki glutatyon fonksiyonunun bozulması, yaşlanma sürecindeki beyin hücresi (nöron) kaybıyla veya Parkinson hastalığı, felç, Alzheimer hastalığı ve Huntington hastalığı gibi nörolojik hastalıkların sonucuyla bağlantılıdır.
Glutatyon Eksikliğinin Sebepleri
Yaşlanmayla beraber glutatyon ihtiyacı artmakta ancak vücudun ürettiği miktar azalmaktadır. Bu da serbest radikallerin yok edilememesi ve sonuç olarak vücutta çeşitli zararlar oluşmasına neden olmaktadır.
Yaşlanmanın dışında, glutatyon seviyeleri Parkinson hastalığı, kanser, AIDS, hepatit, Tip 2 Diyabet gibi ihtiyacın arttığı bazı sağlık sorunları sırasında da düşebilir
Glutatyon yapımının azalmasına neden olan bazı dışsal faktörler de bulunmaktadır.
- Sağlıksız ve yetersiz beslenme
- Sigara dumanı
- Alkol
- Kronik Stres, depresyon
- Vücudumuzda biriken toksinler
- Ağır metaller (bakır, çinko, gümüş, civa gibi)
- Yapay tatlandırıcılar, bazı ilaçlar
- Paketli gıdalar içerisinde bulunan gıda katkıları
- Tarım ilaçları
- Mutfak malzemeleri (teflon tava gibi.)
- Temizlik ürünleri (deterjan, yumuşatıcılar, aseton vs.)
Glutatyon Düzeyi nasıl arttırılır?
Kükürt içeren amino asitler açısından zengin bazı gıdalar vücuttaki glutatyon seviyesini yükseltmeye yardımcı olabilir. Bunlar arasında sarımsak, brokoli, lahana, kuşkonmaz, şalgam, avokado, ıspanak, karnabahar, keten tohumu sayılabilir.
Çeşitli vitamin ve takviyeler de vücudun glutatyon üretimini artırabilmekte, zararlı maddelerin vücuttan atılması ve karaciğer fonksiyonlarının güçlenmesine destek olmaktadır (Kurkumin, C, E vitamini, N-asetil sistein, selenyum gibi).
Sağlıklı beslenme ve uyku, stres kontrolü ve düzenli yapılan hafif egzersiz de vücut glutatyon seviyelerinin arttırılmasında çok faydalı olacaktır.
Glutatyon tedavisinin başlıca faydaları nelerdir?
- Bağışıklık sistemini güçlendirir
- Yaşlanmaya karşı (anti-aging) etkisi: Glutatyon tedavisi yaşlanma ile ilişkili rahatsızlıkların önlenmesinde veya geciktirilmesinde kullanılabilir.
- İyileşme sürecini hızlandırır: Glutatyon hücre hasarını azaltmaya ve hücrelerin iyileşmesine yardımcı olur. Bu nedenle, glutatyon tedavisi kronik hastalıkların tedavisinde ve/veya önlenmesinde kullanılabilir.
Hangi hastalık ve durumlarda damar yolu ile glutatyon tedavisi almak uygundur?
- Kronik yorgunluk sendromu: Vücut enerjisini destekleyerek kronik halsizlik, yorgunluk ve çabuk yorulma gibi şikâyetleri olan hastalarda düzelme sağlayabilmektedir.
- Bağışıklık sistemi desteği
- Metabolizmanın iyileştirilmesi, kilo kaybı
- Toksinlerin vücuttan atılması
- Nörodejeneratif hastalıklar (ör: Alzheimer hastalığı, Parkinson hastalığı): Hastalarda beyin hücrelerinin hasarını azaltmaya ve hastalığın seyrini yavaşlatmaya yardımcı olabilir.
- Multipl Skleroz
- Fibromiyalji sendromu
- Beyin sisinin iyileştirilmesi
- Karaciğer hastalıkları
- Kronik hastalıklar
- Cilt yaşlanmasını azaltmak ve cilt kalitesini artırmak
- Romatizmal hastalıklar
- İnflamatuvar hastalıklar
Glutatyon tedavisi ile ilgili araştırmalar halen devam etmektedir. Tedavinin etkisi ve güvenliği ile ilgili daha fazla araştırma yapılması gerekmektedir. Bu nedenle glutatyon tedavisi, gerekli durumlarda, ana tedaviye ek olarak kullanılmalıdır.
Glutatyon Tedavisi Nasıl Yapılır?
Glutatyonun midedeki enzimler tarafından parçalanabileceği düşünülmektedir, bu nedenle ağız yoluyla almanın faydası düşük olabilmektedir. Vücuda alınarak aktif bir şekilde kullanılmaya başlanmasının en başarılı yolu damar ile vücuda alınmasıdır.
Glutatyon tedavisi öncesinde mutlaka bir doktorun tavsiyesini almak önemlidir.
Uygulama ağrısız olarak damar yolu ile yapılır. Toplamda 15-20 dakika gibi kısa sürede gerçekleşmektedir.
Uygulamaya başlandığı zaman en az 10 seans devam edilmesi önerilmektedir. Bu seanslar hastanın tıbbi durumuna göre hekim tarafından belirlenerek, haftada 1 ya da 2 kere olacak şekilde düzenlenir.