Karpal Tünel Sendromu (KTS)

Elinizde ağrı, yanma veya karıncalanma mı yaşıyorsunuz?

Çalışan yetişkinler arasında en sık görülen rahatsızlıklardan biri olan karpal tünel sendromundan mustarip olabilirsiniz.

Peki nedir Karpal Tünel Sendromu?

Karpal tünel, el bileğinin alt kısmı boyunca yer alan kemik ve bağlardan oluşan ince bir kanaldır. İçerisinden tendonlar ve aynı zamanda median sinir geçmektedir.

Karpal tünel sendromu ise median sinirin, çeşitli nedenlerle, kanal içerisinde sıkışması sonucu ortaya çıkan ağrılı ve huzursuzluk veren sendrom olarak tanımlanmaktadır.

Median sinirin bası altında kalması sonucu sinir iletimi bozulur ve sinirin beslediği alanlar olan ilk 3 parmakta uyuşukluk ve bazen kas güçsüzlüğü ortaya çıkar.

Karpal tünel sendromu (KTS) genellikle 40-60 yaşları arasında görülmekle birlikte kadınlarda erkeklerden daha çok görülmektedir.

Karpal tünel sendromunun gelişmesi ile ilgili olabilecek durum ve hastalıkları şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Bilek kanalının yapısal olarak dar olması
  • El ve el bileğinin aşırı kullanımı (ev hanımı, marangoz, kasap, şoförlük, çiftçilik, bilgisayar kullanımı gibi)
  • Aşırı kilo (obezite)
  • Şeker hastalığı (Diyabet)
  • Hipertansiyon
  • Gebelik ve menopoz dönemlerinde görülen vücudun aşırı sıvı tutması (hormonal nedenler)
  • Romatizmal hastalıklar
  • Hormonal hastalıklar (tiroid hastalıkları gibi)
  • El bileği bölgesinde meydana gelen travmalar (spor yaralanmaları, bilek bölgesinde görülen kırık ve çıkıklar gibi.

Karpal tünel sendromunun belirtileri nelerdir?

Karpal tünel sendromu dirseğe, kola, hatta omuza ve boyuna doğru yayılabilen ağrı, yanma, karıncalanma ve uyuşma gibi şikâyetlerle ortaya çıkar. Uyuşukluk ve karıncalanma genellikle başparmak, işaret parmağı, orta parmak ve yüzük parmağındadır.

Belirtiler genellikle gece ortaya çıkar; araba kullanmak, gazete okumak ve telefon ile konuşmak gibi günlük aktiviteler sırasında belirtiler artabilir ve insanın günlük yaşam kalitesini etkileyebilir.

Nesneleri kavrama, ince işleri yapmakta zorlanma ve ileriki dönemlerde ellerinden eşyaları düşürme şikayetleri meydana gelebilir. Karpal tünel sendromu tedavi edilmezse ellerde kalıcı sinir ve kas hasarı ortaya çıkabilir.

Karpal tünel sendromunda Tanı nasıl konulur?

Karpal Tünel Sendromunda şikayetler ve muayene değerlendirildikten sonra yardımcı tanı yöntemi olarak elektromiyografi (EMG) kullanılır. EMG’de sinirdeki bası tespit edilir aynı zamanda basının hafif, orta veya şiddetli boyutta olup olmadığı ortaya konur.

Karpal Tünel Sendromunda Tedaviler

İlaçlar: Ağrıyı kontrol etmek amacıyla ağrı kesici ilaçlar, jeller kullanılabilir.

Tamamlayıcı Tıp Yöntemleri:

Bu yöntemlerden özellikle akupunktur ile oldukça başarılı sonuçlar alınabilmektedir.

Ozon tedavisi özellikle beraberinde başka sistemik hastalığı olan hastalarda (şeker hastalığı, nöropati, damar hastalıkları) vücutta antioksidan kapasiteyi arttırarak, dolaşımı düzenleyerek oldukça iyi katkılar sağlayabilir.

El bilek istirahat splinti: Bilek bölgesinde basıya uğrayan bölgenin hareketsiz kalması sağlanarak basıncının azaltılması hedeflenir.

Fizik tedavi ve Egzersiz

Cerrahi tedavi: Muayenede başparmak kaslarında güçsüzlük olması ve EMG’de ağır Karpal Tünel Sendromu varlığında hastalara cerrahi tedavi önerilir.