EEG (Elektroensefalografi) Nedir?

İnsan beyni düşük elektrik akımı üretir ve karmaşık bir yapıya sahiptir.

Bu akım sayesinde beyin hücreleri iletişim kurar ve uyku sırasında bile her zaman aktiftir. Bu aktivite EEG kaydında dalgalı çizgiler olarak görünür.

Testin uygulanmasında kullanılan EEG cihazı, beyin hücrelerin tarafından üretilen elektriksel dalgaları kaydederek beyindeki işlevsel bozukları ve bu bozuklukların yerini tespit eder.

EEG hangi hastalıkların teşhisinde kullanılır?

EEG, özellikle epilepsi veya başka bir nöbet bozukluğunun teşhisinde kullanılır. Bu durumlarda EEG’de çeşitli beyin aktivitesin değişiklikleri saptanabilir.

EEG ayrıca tanı veya tedavi için de yararlı olabilir:

  • Beyin tümörleri
  • Kafa travmasından kaynaklanan beyin hasarı
  • Çeşitli nedenlere sonucu meydana gelen beyin disfonksiyonu (ensefalopati)
  • Uyku bozuklukları
  • Beyin iltihabı (ensefalit)
  • Uyku bozuklukları
  • Creutzfeldt-Jakob hastalığı
  • Bilinç kayıplarının ayırıcı tanısında

EEG sonucuna göre kişiye uygun tedavi süreci planlanır.

EEG Testi Nasıl Yapılır?

EEG testi güvenli ve ağrısızdır.

Test jel ya da macun kullanılarak yüksek iletkenliğe sahip olan teller yardımcı ile saçlı deriye yapıştırılarak uygulanır.

Test sırasında gözleriniz kapalıyken rahat bir pozisyonda yatarsınız. Çeşitli zamanlarda, teknisyen gözlerinizi açıp kapatmanızı, birkaç dakika derin nefes almanızı veya yanıp sönen bir ışığa bakmanızı isteyebilir.

EEG Öncesinde Yapılması Gerekenler

Elektroensefalografi (EEG) testi sırasında kablolar kafa derisine yapıştırılır bu nedenle saçlı derinin temiz olması gerekir. İşlem sırasında gerçekleşecek olan iletkenliğin ve EEG sonuç verilerinin olumsuz etkilenmemesi için bölgenin kir ve yağ katmanlarından arındırılması önemlidir. Bu nedenle de testin uygulanacağı gün saça jöle, krem gibi ürünler sürülmemelidir.

Bunun yanında testten 6 saat önce kahve içilmemelidir.

Test öncesinde sakinleştirici, alkol ya da uyku ilacı alınmaması da önerilenler arasındadır.

Test öncesinde sürecin planlanması için bazı ek bilgiler gerekir. Bu nedenle daha önce yaptırılmış test sonuçları ve radyolojik incelemeler mutlaka doktora gösterilmelidir.