Elektromiyografi (EMG) nedir?

EMG (elektromiyografi – elektronöromiyografi) kasların, sinirlerin ve sinir köklerinin elektriksel özelliklerinin ölçülmesidir.

EMG; tanı koymak, ayırıcı tanı yapmak, yapılacak tedaviye yön vermek için kullanılabilir. Çevresel sinirleri etkileyen hastalıkların tanısını koymak, tanıyı doğrulamak, çevresel sinirlerde ortaya çıkan işlev bozukluklarının şiddetini belirlemek ve uygulanan tedavinin etkisini değerlendirmek için başvurulmaktadır.

EMG testi hangi hastalıklarda kullanılır?

  • Sinir sıkışmaları (el bileği ve dirsekteki sinir sıkışmaları)
  • Bel ve boyun fıtıkları
  • Polinöropati: Sinirlerin fonksiyonlarını bozan hastalıkların etkilerini ölçmek (şeker hastalığı, böbrek hastalığı gibi)
  • Yüz felci
  • Kas hastalıklarının teşhisi
  • Sinir yaralanmaları (kırık-çıkık, ateşli silah yaralanması, bıçaklanma, enjeksiyon sonrası)
  • Kas erimeleriyle giden omurilik hastalıkları

EMG yöntemleri nelerdir?

Sinir iletim ölçümü ve iğne elektromiyografi incelemesi en sık kullanılan yöntemlerdir.

1) Sinir iletim çalışması (SİÇ) nedir? Hangi hastalıklarda kullanılır?

SİÇ; çevresel (periferik) sinirlerin durumu hakkında bilgi verir.

Cilt üzerine yerleştirilen elektrot aracılığı ile elektrik akımı verilerek sinir uyarılır. Sinirde yayılan aktivite kaydedilir.

Tuzak nöropatiler (sinir sıkışmaları), polinöropatiler (çevresel sinirlerin yaygın hasarı)  hakkında bilgi verir.

2) İğne EMG nedir? Hangi hastalıklarda kullanılır?

İğne şeklinde bir elektrot vücutta seçilen bir kas içine yerleştirilerek kastaki elektriksel aktivite incelenir.

Tek kullanımlık ve steril olan bu iğne ile elektrik uyarımı ya da ilaç verilmez, kasların istirahat ve kasılma sırasındaki verileri kayıt edilerek değerlendirilir. Bu amaçla inceleme sırasında ilgili kası aktif hale getirmek için bazı hareketler yapmanız istenir. İşlem sırasında hafif ağrı veya yanma hissi duyulsa da genellikle kalıcı bir soruna neden olmamaktadır.

İğne EMG her EMG incelemesinde kullanılan bir yöntem olmamakla beraber bel/boyun fıtıkları, kas hastalıkları, motor nöron hastalıkları (ALS vb) gibi hastalıklarda kasın durumunun incelenmesi amacıyla uygulanmaktadır.

EMG işlemi nasıl uygulanır?

Kas ve sinirler üzerine bir takım elektrotlar bağlanılarak hastaya zarar vermeyecek şekilde elektrik uyarısı verilir. Verilen küçük voltajlı elektrik sinyalleri bilgisayara kaydedilir. Daha sonra elde edilen veriler hekim tarafından değerlendirilerek raporlandırılır.

EMG incelemesini yapacak hekimin incelemeyi uygun şekilde planlayabilmesi için mevcut durumunuz ile ilgili bilgilere ihtiyacı olacaktır.

Bu nedenle sizi ilk değerlendiren hekimin size verdiği EMG istek formunu ve durumunuzla ilişkili önceden yapılmış olan incelemelerin raporlarını yanınızda bulundurmanız önerilir.

Kalp pili olan kişilere EMG işlemi yapılmamaktadır. İşlemin yapılacağı yerde açık ve iltihaplı yarası olan kişilerde ise öncelikle yaranın iyileşmesinin beklenmesi önerilmektedir.

Kan sulandırıcı ilaç (aspirin. vb) kullanan hastaların inceleme öncesinde bu durumu tetkiki uygulayacak doktora bildirmeleri gereklidir. Kanı çok sulanmış kişilerde iğne EMG yapılması tercih edilmemektedir.

EMG testine gelmeden önce kolların ve bacakların kolay sıyrılabilen şekilde rahat kıyafetlerle gelmeniz işlemi daha da kolaylaştıracaktır.