Huzursuz bacak sendromu (HBS)

Huzursuz bacak sendromu (HBS), genellikle rahatsız edici bir his nedeniyle bacakları hareket ettirmeye yönelik kontrol edilemeyen bir dürtüye neden olan bir durumdur.

Genellikle akşam veya gece saatlerinde ve istirahat halindeyken olur. Bacakları hareket ettirmek rahatsızlık hissini geçici olarak hafifletir.

Bazı hastalar gece uyuyamadıklarından, sürekli kalkıp dolaşmak veya ayaklarına su tutmak zorunda kaldıklarından yakınırlar. Bu durum da uyku bozuklukları, konsantrasyon güçlüğü, yorgunluk, kaygı bozukluğu, stres ve sonuç olarak yaşam kalitesinde bozulmaya neden olur.

HBS her yaştaki bireylerde görülmekle beraber, kadınlarda ve ileri yaşlardaki kişilerde daha sık görülmektedir.

HBS’da belirtiler nelerdir?

Başlıca belirti özellikle bacaklarda ortaya çıkan hareket ettirme isteğidir.

* İstirahat halinde başlayan şikâyetler: Örneğin arabada, uçakta veya sinemada olduğu gibi uzun süre oturduktan sonra başlar.

* Hareketle rahatlama: Rahatsızlık hissi bacakları sallama veya yürüme gibi hareketlerle azalır.

* Şikâyetler genellikle akşam/gece saatlerinde ortaya çıkar

* Gece uykuda bacak seğirmesi

Şikâyetler genellikle her iki tarafta da olur, nadiren kollarda etkilenebilir.

Bazı kişiler şikayetlerini tanımlamakta zorlanabilir. Elektriklenme, ağrı, uyuşma, zonklama, karıncalanma olarak tanımlayan kişiler de olmaktadır.

HBS’nin nedeni nedir?

HBS’nin bilinen kesin bir nedeni yoktur. Kas hareketinin kontrolünde rol oynayan beyin kimyasalı dopaminin dengesizliğinden kaynaklanabileceği ile ilgili çalışmalar mevcuttur.

* Çoğu durumda huzursuz bacak sendromunun belirgin bir nedeni yoktur. Bu idiyopatik veya birincil huzursuz bacak sendromu olarak bilinir, Genetik olarak bazı ailelelerde görülebilir.

* Başka bir hastalığa ikincil olarak gelişen HBS’da hastalık tedavi edildiğinde bulgular ortadan kalkabilmektedir.

Örneğin;

  • Demir eksikliği anemisi
  • Diyabet (şeker hastalığı),
  • Gebelik
  • Böbrek yetmezliği
  • İltihaplı romatizmal hastalıklar
  • Multipl skleroz gibi.

Huzursuz Bacak Sendromunda tanı nasıl konur?

Huzursuz bacak sendromunda tanı hastanın yaptığı tarif ve bacaklarındaki şikayetlerini açıklayacak başka bir neden bulunmaması ile konur. Detaylı bir öykü alınmalı ve nörolojik muayene yapılmalıdır.

HBS’nun birlikte sıklıkla görüldüğü hastalıklara yönelik muayene ve tetkiklerin yapılması tanı açısından önemlidir. Örneğin nöropati denilen sinir ucu hasarı olup olmadığının araştırılması için EMG, vitamin eksikliği gibi durumların araştırılması için kan tahlilleri yapılmalıdır.

Huzursuz Bacak Sendromunda Tedavi

HBS tedavisinde altta yatan tespit edilmiş bir hastalık varsa onu tedavi etmek ve huzursuzluk hissine yönelik de semptomatik tedavi vermek gerekir.

İlaç Tedavisi:

En fazla tercih edilen ilaç grubu dopaminerjik (Parkinson hastalığında kullanılan ilaçlar) ilaçlardır.

Tamamlayıcı tıp yöntemleri:

  • Ozon terapisi: Huzursuz Bacak Sendromu olan hastalardaki antioksidan mekanizmayı harekete geçirerek ve dolaşımı düzenleyerek etki eden ozon tedavisi ile çok başarılı sonuçlar alınabilmektedir.
  • Akupunktur
  • Gevşeme egzersizleri ve yöntemleri
  • Masaj
  • Beslenme ve alışkanlıklarda düzenleme: Hastaların şikayetlerini arttırdığı için alkol, sigara, kafein, çikolatadan uzak durmaları önerilir. Kaliteli bir uyku için uyku hijyeninin sağlanması